U Sarajevu od 17.do 19. septembra održan Trening program EU – prevencija i suzbijanje nasilnog ekstremizma, Zapadni Balkan

EU i RUSI (Royal United Services Institute iz Londona) održavali su trening program u Sarajevu od 17. do 19. septembra 2019. godine na kojem je članica Nacionalnog međuresornog opeartivnog tima za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma, a direktorka Foruma MNE, Elvira Hadžibegović Bubanja, imala jednočasovno izlaganje o intervencijama u polju prevencije i suzbijanja  nasilnog ekstremizma (P/SNE) na Zapadnom Balkanu, izazovi, prilike i naučene lekcije do sada. Predstavljen je projekat Zajednice na prvom mjestu: Kreiranje Hub-a civilnog društva za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma – od prevencije do reintegracije koji vodi na Zapadnom Balkanu Forum MNE kao i crnogorski model civilnog i državnog  partnerstva u ovom polju.

Organizatori i učesnici su posebno pohvalili crnogorski model NOT-a,  dosadašnja dostignuća projekta Forum MNE-a i izrazili svoju punu podršku u ostvarivanju daljih ciljeva.

Cilj treninga je bio osposobljavanje delegacije EU-a, kao i regionalnih tijela vlasti i civilnog društva, za izradu i sprovođenje programa P/SNE. 40 učesnika iz cijele regije koji će pokrivati ​​Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu učestvovali su u ovoj  trodnevnoj radionici. Prvi dan fokusirao se na terminologiju P/SNE, teorije, koncept i pregled faktora nasilnog ekstremizma u regiji. Drugi i treći dan usredsređeni su na razvoj programa u polju P/SNE. Trening je bio interaktivan i uključivao je  kombinaciju prezentacija, pitanja i odgovora, grupnih rasprava i grupnih vježbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *