Pejanović u Beču: Crna Gora ima kapacitete za sistemski odgovor na prijetnje radikalizacije i nasilnog ekstremizma

“U Crnoj Gori je fenomen radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu u potpunosti pod kontrolom, u saradnji sa vjerskim zajednicama i civilnim društvom, i uz aktivnosti bezbjednosnog sektora”, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na Regionalnoj konferenciji na visokom nivou o stranim terorističkim borcima koja se od 11-12.februara održala u Beču.
Pejanović je ovom prilikom informisao da su u periodu od oktobra 2012. godine, u Siriju otputovala 23 punoljetna crnogorska državljana (18 muškaraca i pet žena), te da se na teritoriji istočnih zemalja nalaze četiri muškarca, četiri žene i sedmoro djece.
Govoreći o rješavanju pitanja stranih terorističkih boraca istakao je da se mora posvetiti pažnja uslovima i specifičnostima svake od zemalja. Takođe je kazao da se radi o kompleksnom postupku koji podrazumijeva povratak stranih terorističkih boraca, procesuiranje i krivično gonjenje, ali i posebne programe za osuđene i njihovu integraciju u društvo, uz izbjegavanje stigmatizacije i narušavanja harmonije u lokalnoj zajednici.
Nacionalni koordinator Pejanović je informisao da je u Crnoj Gori Krivičnim zakonikom predviđeno krivično djelo – učestvovanje u stranim oružanim formacijama, za koje su zaprijećene visoke zatvorske kazne za organizatore, podstrekače, pomagače, za lica koja finansiraju obuke i odlazak i za lica koja otputuju na strana ratišta.
Crna Gora ima kapacitete za sistemski odgovor na ove prijetnje, naglasio je Pejanović, što potvrđuje činjenica da je u prevenciji otišla korak dalje i oformila Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, a formiran je i poseban Tim za pomoć i zaštitu. Takođe, unapređuju se kapaciteti usmjereni na suzbijanje zloupotrebe interneta u svrhe širenja terorističke propagande, radikalizacije i ekstremnog nasilja, uz istovremeno očuvanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Obaveza je svih nas da djelujemo zajedno, odlučno i profesionalno, kako bi prevenirali i suzbijali aktuelne i buduće slične izazove, zaključio je Pejanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *