Pejanović-Tudik: Nastavak dobre saradnje Crne Gore i Francuske

U minulom periodu Francuska je bila pouzdan partner Ministarstvu unutrašnjih poslova, a podršku ove zemlje možemo očekivati i u narednom periodu, naročito u oblasti policijske saradnje, vanrednih situacija i sprovođenja obuka za službenike, poručeno je na današnjem sastanku državnog sekretara Dragana Pejanovića sa ambasadorkom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Državni sekretar Pejanović je susret iskoristio da zahvali ambasadorki na pomoći koju je Francuska u kontinuitetu pružala kako bi se kvalitetno sprovodile obuke u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, narkotika, trgovine ljudima, vanrednih situacija, prekogranične saradnje i ilegalnih migracija. U tom smislu, kao posebno značajnu istakao je uspješno organizovanu obuku o otkrivanju lažnih ličnih dokumenata koja se održala u martu ove godine u Podgorici.

Konstatujući da različiti programi bilateralne saradnje sa Francuskom doprinose profesionalnom usavršavanju službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, izrazio je očekivanje da će se obuke nastaviti, naročito za pripadnike sektora vanrednih situacija, na temu zaštite i spašavanja od različitih vrsta hazarda, za sve pripadnike operativnih jedinica, kao i stručne i specijalističke obuke za pripadnike Uprave policije.

Ambasadorka Tudik je izrazila zadovoljstvo činjenicom da prepoznaje napore koje MUP i Uprava policije ulažu u cilju unapređivanja znanja i stručnosti svojih službenika, te jačanja ukupnih kadrovskih kapaciteta za adekvatan odgovor na savremene rizike, izazove i prijetnje.

Na sastanku je iskazana spremnost da se saradnja nastavi kroz nove projekte, razmjenu iskustava i dobre prakse, u cilju pružanja zajedničkog odgovora na izazove u oblasti bezbjednosti, veće sigurnosti građana i jačanja prijateljskih veza dva naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *