Druga regionalna Cyber Security konferencija

Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou od velikog je značaja za Crnu Goru, imajući u vidu da su hibridne prijetnje u fokusu ovih organizacija, kao i da su prepoznate kao jedan od bezbjednosnih izazova na nacionalnom nivou, poručio je danas državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović na otvaranju Druge regionalne Cyber Security konferencije koja se održava u Podgorici.

Pejanović je, otvarajući konferenciju, istakao da digitalno i doba masovnih medija predstavlja idelan poligon za tzv.nekonvencionalni terorizam, koji se izvodi na sofisticiran i na prvi pogled neprepoznatljiv način, te se na taj način mogu izazvati političke krize, vršiti uticaj na izborne procese, izvršiti državni udari od strane politički motivisnih grupa i organizacija. “Hibridne prijetnje podrazumijevaju kombinaciju konvencionalnih i nekonvencionalnih, vojnih i nevojnih aktivnosti, koje se mogu koordinisano koristiti od strane državnih i nedržavnih aktera za postizanje određenih političkih ciljeva na lokalnom, regionalnom, državnom ili institucionalnom nivou i kreirane su tako da ih je vrlo teško detektovati”, naveo je Pejanović.

On je dodao da razvoj tehnologija i novih vidova komunikacije, s jedne strane, predstavlja napredak u razvoju društva i zajednice, a s druge opasnost po sajber bezbjednost, te se u borbi protiv ovih izazova organi i službe države čiji je zadatak očuvanje sajber bezbjednosti moraju fokusirati na tri osnovne oblasti – pripremu, odvraćanje i odbranu od prijetnji.

“Siguran sam da je prioritetan cilj naših budućih aktivnosti: Crna Gora bezbjedna država svih njenih građana”, zaključio je Pejanović.

Na otvaranju konferencije govorile su i ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i ambasadorka Izraela, Alon Fišer-Kam.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je saopštila da se Crna Gora na osnovu izvještaja Ujedinjenih nacija, kao i drugih međunarodnih organizacija, nalazi na visokom mjestu u pogledu razvoja informacionih tehnologija i sajber bezbjednosti, ali da u uslovima aktivnih pojava novih prijetnji i naši napori moraju pratiti takav tempo..

“Nesumnjivo je da sajber bezbjednost predstavlja izazov savremenog doba i kao takav nije zaobišao ni Crnu Goru”, kazala je ministarka Pribilović.

Ambasadorka Izraela, Alon Fišer-Kam je naglasila da sajber kriminal dominira naslovima u raznim medijima, što znači da nema države ni organizacije koja je imuna na sajber napade. Ona je dodala da broj sajber napada sa kriminalnim, finansijskim i terorističkim motivacijama stalno raste, te da moramo naći rješenje i odbraniti ključna sredstva koja države imaju. “Treba da imamo jake mehanizme u okviru država. I međunarodna saradnja je veoma važna“, kazala je ambasadorka Fišer Kam.

Na konferenciji su govorili i eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti iz Crne Gore, Evrope i svijeta, a u fokusu su najnoviji izazovi, prijetnje i načini na koje se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, uloga, odgovornosti i dostignuća vlada i državnih institucija u uspostavljanju bezbjednog sajber okruženja i načini jačanja nacionalne sajber bezbjednosti kroz međunarodnu saradnju.

Konferencija se održava u koorganizaciji Vision Event-a i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *