Pejanović  na radionici „Sprječavanje online radikalizacije mladih u Crnoj Gori“: Mladi moraju biti zaštićeni od zloupotreba na internetu

 

Razvoj tehnologija i novih vidova komunikacije  doprinio je napretku društva i zajednice, s jedne strane, dok je sa druge otvorio prostor za razne vidove zloupotreba, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na današnjoj radionici „Sprječavanje online radikalizacije mladih u Crnoj Gori“, koja je održana 10.decembra  na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Digitalno doba i doba masovnih medija predstavlja idelan poligon za tzv.nekonvencionalni terorizam, koji se izvodi na sofisticiran i na prvi pogled neprepoznatljiv način, saopštio je Pejanović, i dodao da posebnu opasnost predstavlja sajber prostor koji se koristi za širenje terorističke propagande.

Prema njegovim riječima, ne treba zanemariti ni negativan uticaj  širenja lažnih vijesti putem interneta, koje predstavlja jednu vrstu nekonvencionalnog terorizma i globalnog je karaktera.

U cilju suočavanja sa ovim izazovima, potrebno je fokus staviti na zaštitu i kreiranje zrelog sajber sistema koji će biti u stanju da omogući visoko kontrolisane procese, naveo je Pejanović.

Nacionalni operativni tim za suzbijanje nasilnog ekstremizma posvećen je prevenciji i rješavanju izazova u ovoj oblasti, uz afirmaciju sveobuhvatnog  pristupa, s posebnim fokusom na  mlade ljude, koji su u odnosu na radikalizaciju na internetu ranjiva kategorija.

Potreba regulisanja sadržaja na internetu je neminovna, te se u tom cilju, u Crnoj Gori uskoro može očekivati  potpisivanje Memoranduma o saradnji Nacionalnog operativnog tima sa operatorima elektronskih komunikacija. Memorandum će, istakao je Pejanović, biti dodatan prilog dobroj saradnji i omogućiti kvalitetnije regulisanje sadržaja na internetu.

Načelo slobode izražavanja i pristupa informacijama se mora poštovati, ali istovremeno moramo raditi na jačanju otpornosti društva na fenomene radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Ta borba ponekad podrazumijeva i legitimno ograničavanje slobode izražavanja, naročito ako se njome izaziva govor mržnje, ugrožava nacionalna bezbjednost, integritet pojedinaca i grupa, ili podstiče radikalno ponašanje i postupanje.

Podgorica, 10.decembar 2019.godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *