Sekretar Pejanović na otvaranju radionice

Sprovođenje istraživanja na području Zapadnog Balkana doprinijeće boljem razumijevanju pojava nasilnog ekstremizma i radikalizacije i identifikovanju budućih izazova, poručeno je na današnoj radionici “Izrada istraživačke agende za proučavanje nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu” .

Razvoj istraživanja je od izuzetnog značaja u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kako bi se djelovalo sistematski na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, saopštio je državni sekretar i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović otvarajući radionicu. On je istakao da su napori koje Vlada Crne Gore ulaže na planu borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije fokusirani na preventivno djelovanje i rano identifikovanje pokretača ovih pojava. Pokretači su brojni, naveo je državni sekretar i dodao da ih nije moguće posmatrati odvojeno od šireg društvenog konteksta koji karakteriše određeno podneblje.

Izražavajući zadovoljstvo što je prepoznata potreba za daljim razvijanjem mehanizama prevencije i odbrane, naveo je da je prilikom sprovođenja istraživanja na području Zapadnog Balkana potrebno uzeti u obzir istorijske, kulturne, političke i društvene specifičnosti ovog podneblja, kako bi se identifikovali generalni pokretači radikalizacije i ekstremnog nasilja, koji bi zajedno s pokretačima na nivou država doveli do adekvatnog odgovora i očekivanog rezultata.

Državni sekretar Pejanović je izrazio očekivanje da će istraživanje u ovoj oblasti doprinijeti ne samo utvrđivanju zajedničkih faktora ranjivosti, već i jačanju otpornosti pojedinaca i društva i na narastajuće prijetnje poput sajber napada, ekstremističke propagande i radikalističkih ideja na internetu, hibridnih i ideološki motivisanih prijetnji.

Radionicu su organizovali Forum MNE, Resolve mreža, Kosovski centar za bezbjednosne studije i Američki institut za mir, u cilju razmjene iskustava i definisanja prioriteta i izazova za dalje istraživanje u oblasti nasilnog esktremizma na Zapadnom Balkanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *