Održan online sastanak prvih polaznika HELP kursa “Prevencija radikalizacije” i predstavnika institucija angažovanih na projektu “Suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije u zatvorima” koji realizuje Savjet Evrope

 

Susret  je dana 23.2.2021. godine otvorila gdja Dragica Rajković, obraćajući se polaznicima u ime  Nacionalnog operativnog tima za prevenciju i suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma  i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. U svom obraćanju istakla je da sposobnost osoblja UIKSa i Direkcije za uslovnu slobodu da prepozna promjene u ponašanju, izgledu  i druge promjena kod zatvorenika ili lica kome su izrečene alternativne sankcije  kao  pokazatelje eventualne rane radikalizacije može biti od krucijalnog značaja za zaustavljanje procesa radikalizacije neke osobe ili sprečavanje mogućeg akta terorizma. Podsjetila je da  se odgovor Crne Gore na fenomene nasilnog ekstremizma i radikalizacije zasniva, uglavnom, na preventivnim aktivnostima medju kojima su i jačanje kapaciteta i saradnje medju relevantnim institucijama i da je najbolji pokazatelj uspjeha činjenica da su u UIKSu boravila samo 2 zatvorenika osuđena za krivično djelo učešće na stranim ratištima.

Uslijedila su pozdravna obraćanja gdje Evgenie Giakoumopoulou, šefice operacija iz Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici i        Eve Massa-Arranz, koordinatorke HELP projekta. Nakon toga gđa Radmila Borozan iz kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu predstavila je polaznicima regionalnu akciju “Jačanje zatvorskih kapaciteta u suočavanju sa radikalizacijom u zatvorima na Zapadnom Balkanu” – Horizontalna podrška zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj 2019 – 2022 navodeći koje su aktivnosti do sada sprovedene, a koje su planirane za naredni period.

Nakon toga je uslijedio praktični dio gdje su Valentina Boz, menadžer projekta HELP na Zapadnom Balkanu I Anđelija Lučić HELP lokalni tutor izvršile predstavljanje  HELP kursa prevencije radikalizacije i govorile o praktičnim aspektima sprovođenja kursa.  Polaznici su, od 01.03.2021. godine, putem svojih naloga u mogućnosti da pristupe kursu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *