Mladima treba pružiti znanje i vještine da se odupru negativnom uticaju i propagandi koja se odnosi na nasilni ekstremizam i radikalizaciju

5. marta u Tirani održana radionica, Dijalog u zajednici sa mladima u riziku.

Radionicu je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) u saradnji sa albanskim Centrom za borbu protiv nasilnog ekstremizma. Učesnici su bili studenti iz regiona Zapadnog Balkana.
Nacionalni operativni tim je u saradnji sa univerzitetskim jedinicama na ovu radionicu delegirao i tri crnogorska studenta i to: Lazara Talovića, Univerzitet Crne Gore, Fakultet političkih nauka, Ivana Majića, Univerzitet Donja Gorica, Humanističke studije i Mariju Berilažić, Fakultet za državne i evropske studije.

Brojevi govore glasnije od riječi, kada je u pitanju važnost teme ranjivosti mladih na nasilni ekstremizam i radikalizaciju koji vode ka terorizmu putem interneta, istakao je Amer Kapetanović, šef političkog odsjeka u Savjetu za regionalnu suradnju (RCC).

Prema podacima Svjetske banke 23% mladih na zapadnom Balkanu, u dobi između 16 i 24 godine, nisu ni u školi, ni na poslu, niti u procesu edukacije i osjećaju se socijalno isključenima.

Mladi ljudi predstavljaju vrlo plodno tlo za širenje istine, ali i lažnih informacija, kojima vjeruju deset puta više nego istinitim, istakao je Kapetanović. Svi segmenti društva treba mladima da pruže priliku da steknu znanje i vještine, da zauzmu odgovarajuće stavove i pozitivne društvene vrijednosti, kako bi se mogli oduprijeti negativnom uticaju nasilno ekstremističkih i radikalističkih grupa. Prevencija i rano otkrivanje faktora rizika glavni su zadaci škola koje su u dobroj poziciji da otkriju promjene u ponašanju mladih i djeluju kao zaštitni mehanizam.

Manifestacija je okupila više od 30 studenata sa zapadnog Balkana kao i moderatore i predavače iz regiona i šire, koji su govorili na temu ranjivosti mladih, njihovim pravima i mogućnostima društvenog angažmana. Nakon uvodnog dijela, uslijedila je vježba koja simulira neposredne realne situacije, kako bi mladi bolje shvatili kako se potencijalno rizične situacije mogu dogoditi / evoluirati tokom procesa radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

Ovo je treća radionica ove vrste, u protekle dvije godine, u organizaciji RCC-a. Prve dvije su uspješno realizovane u Sarajevu i Prištini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *