Mladi da kreiraju pozitivne poruke i kampanje

Mladi bi trebalo da budu aktivniji u slanju pozitivnih poruka i kampanja, koje bi bile odgovor na ekstremističke i anti-demokratske narative, koji trenutno u medijima postoje.

To je poručeno na treningu pod nazivom »Identifikacija i dekonstrukcija ekstremističkih narativa«, koji je od 3- 5. februara 2020.godine  organizovao Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE), u okviru trogodišnjeg projekta Zajednica na prvom mjestu: Kreiranje HUB-a organizacija civilnog društva koji će se baviti pitanjem nasilnog ekstremizma – od prevencije do reintegracije.

Cilj treninga je prepoznavanje ekstremističkih narativa, kreiranje pozitivnih poruka i kampanja za promociju demokratskih vrijednosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

Učesnici su predstavnici nevladinih organizacija, medija i strukovnih udruženja nastavnika i omladinskih organizacija.

Na treningu, koji je započeo predstavljanjem primjera dobre prakse, poručeno je da je na putu ka pozitivnoj kampanji potrebno identifikovati problem, istražiti ga i ispitati da li su svi, kojih se tiče, sa njim upoznati. Treba iskoristiti postojeća istraživanja i ukoliko je potrebno sprovesti i nova.

Trening je dio programa izgradnje kapaciteta civilnog društva u Crnoj Gori kojim Forum MNE nastoji da motiviše i osnaži organizacije i pojedince da iskoriste svoje resurse u izgradnji otpornosti na nasilni ekstremizam zajednica iz kojih dolaze.

Forum MNE trogodišnji projekat realizuje u partnerstvu sa albanskim Centrom za pravne građanske inicijative, organizacijom Nada i domovi za djecu iz Bosna i Hercegovina, kosovskim Centrom za upravljanje konfliktima, makedonskim Centrom za zajedničku osnovu i Kulturnim centrom DamaD iz Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *