Ministar Nuhodžić: Međusobno uvažavanje i poštovanje raznolikosti su putokaz zdravog društva u kome za ekstremizam nema mjesta

„Mi u Crnoj Gori njegujemo međusobno uvažavanje i suživot kao putokaz zdravog društva u kome za ekstremizam nema mjesta. Svi zajedno treba da gradimo multikulturnu zajednicu u kojoj će se svi naši višeslojni identiteti ravnopravno iskazivati. Po tome je Crna Gora prepoznata na ovim prostorima i šire. Bogatstvo različitosti – evropski je stav, duboko usađen u crnogorsku stvarnost. Ali to u našem slučaju nije samo maksima – nego je i način života“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić otvarajući konferenciju „Kako etnonacionalizam vodi ka nasilnom ekstremizmu“, koju su organizovali Nacionalni operativni tim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za implementaciju Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma (NOT) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Ministar je naveo da etnonacionalizam povećava agresivni potencijal, čime doprinosi stvaranju plodnog tla za ekstremizam, neprestanog začaranog kruga radikalizacije, agresije i nasilnih odgovora. Stoga se moramo oduprijeti tome, na svim nivoima i u svim segmetima društvenog djelovanja. Podsjetio da je region Jugoistočne Evrope jedno od osjetljivih područja. „No, imajući u vidu negativno nasljeđe iz ratova sa kraja 20. vijeka, preplijetanje različitih interesa i uticaja, ali i često pogrešnih razumijevanja nacionalnih i vjerskih raznolikosti, iz istorije moramo izvući mudre i trajne pouke. Od svih zemalja regiona, Crna Gora je najmanje pogođena pojavom nasilnog ekstremizma. Nimalo slučajno! Najveće bogatstvo Crne Gore je upravo poštovanje raznolikosti i njegovanje multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada. Te vrijednosti duboko su uklesane u građansko biće Crne Gore i jasno afirmisane i u novom Ustavu iz 2007. godine “, kazao je Nuhodžić.

Saopštio je da odgovor na izazov širenja ekstremističke ideologije i radikalizacije, pored otvorenosti i tolerancije, zahtijeva posvećeno sinergijsko djelovanje svih segmenata društva – državnih organa i lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, vjerskih zajednica, akademske zajednice, medija i građana. Uključivanje svih subjekata društva u ovaj proces i jačanje njihove otpornosti, kontinuirana edukacija, rad policije u zajednici, aktivno učešće vjerskih zajednica, rad sa porodicama i sa mladima su među našim prioritetima.

Nuhodžić je istakao da je Crna Gora jedina država regiona koja je oformila Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma, koja poziva na nastavak preventivnih aktivnosti, posebno na lokalnom nivou, što je prepoznala i Evropska komisija u Izvještaju o Crnoj Gori za 2019. godinu. Platforma za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije je odraz potrebe da se kreira i podržava okruženje za širenje razumijevanja i promovisanje principa građanske države.

 

Ministar je iskazao uvjerenje da će današnji skup doprinijeti ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je bezbjedno okruženje za sve nas. „Na tom putu, Crna Gora ima strategiju, utemeljenu u izgradnji međuetničke harmonije i usklađenu sa evropskim praksama“, zaključio je u uvodnom obraćanju na konferenciji „Kako etnonacionalizam vodi ka nasilnom ekstremizmu“ ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

 

U uvodnom dijelu konferencije govorili su, pored ministra Nuhodžića, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav i direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica.

 

Podgorica, 12-13.decembar 2019.godine

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *