Državni sekretar Pejanović: Kontinuirana edukacija i aktivna uključenost svih segmenata društva ključni u borbi protiv ekstremizma

„Radikalizacija je prijetnja kojoj su svi potencijalno izloženi, a u posebnom riziku su djeca i mladi, te je obaveza svih nas, da udruženim snagama učinimo sve da pomognemo mladim ljudima da izgrade i održe pozitivan sistem vrijednosti“, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na otvaranju radionice Angažovanje mladih u suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije, u organizaciji Ministarstva sporta i mladih i misije OEBS-a u Crnoj Gori.

 

 

Pejanović je ovom prilikom istakao da nasilni ekstremisti i terorističke organizacije ne biraju sredstva za vrbovanje mladih za realizaciju svojih ideja i ciljeva, te da su kontinuirana edukacija i aktivna uključenost svih segmenata društva ključni u borbi protiv ekstremizma.

 

Prepoznajući radikalizaciju i nasilni ekstremizam kao globalne izazove, na koje nijedno društvo nije imuno, Vlada Crne Gore je stvorila kvalitetan strateški, normativni i institucionalni okvir, i u kontinuitetu izgrađuje kapacitete u ovoj oblasti, naveo je Pejanović.

 

Državni sekretar je ovom prilikom istakao ulogu prosvjetnih radnika, imajući u vidu da su u svakodnevnom kontaktu sa mladim ljudima, te da imaju veliku mogućnost da u ranoj fazi prepoznaju promjene u njihovom ponašanju i djeluju kao zaštitni mehanizam. Svi segmenti društva treba da pokažu odgovornost i posvećenost ovoj temi, jer samo mladi koji su zaštićeni od negativnih uticaja mogu stvarati nove vrijednosti i biti nosioci pozitivnih promjena u društvu.

 

Takođe je istakao da je važna uloga porodice kao temelja za razvoj pojedinca, kao i lokalne zajednice. „Moramo podržati sve aktivnosti koje imaju za cilj da podstiču kritičko razmišljanje i kreativnost, a da spriječe sve ono što pojedinca vodi u radikalno i destruktivno ponašanje“, naglasio je državni sekretar Pejanović.

 

Nasilni ekstremizam je globalni problem i protiv njega se moramo boriti djelovanjem i udruživanjem. Prioritet nam je da sačuvamo mlade od ove pojave i pružimo im mogućnost da razvijaju svoje potencijale, zaključio je Pejanović.

 

Radionica je bila i prilika za promociju Priručnika o prepoznavanju, prevenciji i suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma kod učenika.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *