Četvrta regionalna konferencija o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi

Na četvrtoj regionalnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi koja je 5.decembra 2019.godine  održana   u Trstu,  ispred Nacionalnog operativnog tima za prevenciju i suzbijanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma učestvovale su kao predstavnice  NVO sektora  Elvira Hadžibegović Bubanja  -Forum  MNE i Milica Kovačević- Centar za demokratsku tranziciju. Konferenciju je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije i u partnerstvu sa tršćanskom prefekturom, Regionalnom inicijativnom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Platformom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i uz tematsku podršku regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija i medijske manipulacije SEE Check. Na konferenciji su se okupili predstavnici sigurnosnih agencija i institucija iz 13 ekonomija iz Jugoistočne Evrope, kao i regionalnih organizacija koje se bave sigurnosnim temama.

Regionalna sigurnosna konferencija je po prvi put okupila studente i profesore sa univerziteta u Trstu i Ljubljani I tako postavila trend uključivanja akademske zajednice u sveobuhvatan pristup rješavanju sigurnosnih pitanja.

Učesnicima su se obratili i prefekt Trsta Valerio Valenti i ministar zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost Sjeverne Makedonije Robert Popovski, koji su pozdravili ideju bolje regionalne koordinacije, komunikacije i odgovora na sigurnosne prijetnje, koje su zajedničke skoro svim ekonomijama u regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *